ABSTRACT
Bile acids are potent olfactory and gustatory stimulants for fish. Electro-olfactogram recording was used to test whether
the olfactory epithelium of pintado catfish
is specifically sensitive to bile acids, some of
which have been hypothesized to function as pheromones. Five out of 30 bile acids that had been pre-screened for olfactory
activity in fish were selected. Cross-adaptation experiments demonstrated that sensitivity to bile acids is attributable to
at least 3 independent classes of olfactory receptor sites. The taurocholic acid (TCA) and taurochenodeoxycholic acid
(TCD) were the most potent compounds. By using avoidance/preference tests, we found that
P. corruscans prefers water
containing TCA. Bile acids are discriminated by olfactory epithelium of pintado, supporting that these compounds could
function as pheromones.
RESUMO
Os ácidos biliares são potentes estimulantes olfatórios e gustatórios em peixes. Registros em eletro-olfactograma
foram usados para testar se o epitélio olfatório de
, pintado, é sensível aos ácidos biliares,
alguns dos quais têm sido propostos como feromônios. Foram selecionados cinco de uma lista de trinta ácidos biliares
previamente testados em atividade olfatória em peixes. Testes de adaptação cruzada demonstraram que a sensibilidade
aos ácidos biliares se dá por 3 classes independentes de sites de receptores olfatórios. O ácido taurocólico (TCA) e o
ácido tauroquenodesoxicólico (TCD) foram os compostos mais potentes. Em testes de evasão/preferência,
P. corruscans
prefere água contendo o ácido TCA. Os ácidos biliares são discriminadas por epitélio olfatório de pintado, evidenciando
que estes compostos podem funcionar como feromônios.