DOI: http://dx.doi.org/10.25127/ucni.v2i1.221
Zabarburú, C.A.C., Koo, F.W.C., Castillo, W.G., del Aguila Panduro, E., Tamani, F.V., & Rios, J.F. (2017). Evaluación de la temperatura letal máxima para Hypostomus hemicochliodon y Pterygoplichthys pardalis (Loricariidae). Revista Científica UNTRM: Ciencias Naturales e Ingeniería, 2(1), 22-25.
*I can't gain access to the full journal article, or to its original abstract as published, so I'm assuming the 82ºC is a typographical error which should more likely read 42ºC.Castillo et al. wrote:ABSTRACT
Temperature is a relevant factor in the distribution of fish within their environment, influencing their biology and physiology. The objective of this investigation was to evaluate the maximum lethal temperature (TLM) and three sublethal temperatures (TSL) for brown carachama () and black carachama (). Fry were captured and acclimated to four different temperatures (room temperature, 30, 31 and 32ºC). Four limit temperatures or endpoints (three sublethal and one lethal) were determined for each treatment. The maximum lethal temperatures (TLM) found were for H. hemicochliodon 40,82ºC and for P. pardalis, 41,44ºC both at 32ºC of acclimatization. In addition, there is a direct relationship between the acclimation temperature and the TLM for both species. The size of the fish had no significant influence on thermal tolerance.
Castillo et al. wrote:RESUMEN
La temperatura es un factor relevante en la distribución de los peces dentro de su ambiente, influyendo en su biología y fisiología. El objetivo de esta investigación fue evaluar la temperatura letal máxima (TLM) y tres temperaturas subletales (TSL) para carachama parda () y carachama negra () . Se capturaron alevines y se aclimataron a cuatro diferentes temperaturas (temperatura ambiente, 30, 31y32ºC). Se determinó cuatro temperaturas límite o endpoints (tres subletales y una letal) para cada tratamiento. Las temperaturas letales máximas (TLM) encontradas fueron para H. hemicochliodon 40,82ºC y para P. pardalis, 41,44ºC ambas a 32ºC de aclimatación. Además, existe una relación directa entre la temperatura de aclimatación y la TLM para ambas especies. La talla de los peces no tuvo influencia significativa en la tolerancia térmica.